2012. június 19., kedd

Egy gyermek fantáziája

A IX. Janikovszky Éva meseíró pályázaton ez az írás különdíjas lett. Íme, a mese, kicsit rövidítve. Illusztrációként Paolo Pochettino rajzát választottam.

Labda
A labdát ki pattogtatja? Talán te? Képzeld el, hogy van benne egy kicsi manó. Ő az, aki fel és le pattog a labdával. Jól bánj a labdáddal, különben elgurul!


Zenelejátszó
Ki játssza a zenét, amit hallgatsz iskolába menet a fülhallgatón? Egy egész zenekar van abban a kicsi lejátszóban, amit egy apró karmester irányít. Vannak olyan zenelejátszók, amelyeknek irritáló hangjuk van. Súgnak, búgnak, zörögnek. Azokban lakik egy manó, aki nem énekelhet a többiekkel, ezért csakis neked énekel. Hozzá ne légy gonosz, csak bizonyítani akar valamit!

Utcai lámpák
Éjszaka, amikor kinézel az ablakodon, mert nem tudsz aludni, látod a lámpákat, amik az utat világítják meg? Olyankor gondolj arra, milyen nehéz lehet azoknak a szentjános bogaraknak egész éjszaka odabent virítani! Ezért mondják anyuék: „Spóroljunk a fénnyel…”

Szemét
Mi történik a szeméttel, amit az emberek dobálnak az útra? A föld elnyeli! Éjszaka, amikor senki sem látja, hamm! Bekapja! Jobban teszed, ha nem szemetelsz, mert a végén téged is bekap!

Postaláda
Történt már veled olyan, hogy elfelejtetted megnézni a postaládádat, néha több napig is? Ez csak azért lehet, mert a postaládád egy lapátfülű levélevő! Elszívja minden gondolatodat, elfelejtet veled mindent. Nagyon vigyázz, nehogy valami fontosra gondolj a postaládád előtt! Inkább valami rosszra!

Ketyegés
Amikor hallod a kattogást a konyhai órából, a szüleid azt mondják, hogy ketyeg, pedig az nem más, mint egy manó, aki cseppenként dobálja a vizet egy keskeny vázába!

Lufi
Na és a lufik! A lufikban legyecskék vannak, akik egyfolytában csak fölfelé repülnek. Néha látni olyan lufikat, amik nem repülnek, azokban bizonyára muslinca lakik!

Rózsák
Amikor mész az utcán, és látod a gyönyörű rózsákat, elgondolkozol néha, hogy miért van ilyen sokféle színük? Minden tavasszal tündérek festegetik be a rózsákat százféle színűre!

Remélem most már tisztában vagy a világ fontos dolgaival! Majd ha akarod (és gondolom, hogy akarod), írok neked még ilyeneket, mert hidd el, hogy számtalan csodás titok létezik!